Recensies

De Engelenmaker – Stefan Brijs: Recensie




De Engelenmaker van Stefan Brijs is een meeslepende roman waarbij je als lezer terechtkomt in de wereld van dokter Victor Hoppe, een man die de gevolgen van zijn traumatische jeugd met zich meedraagt voor de rest van zijn leven.
Hij is alles behalve een doorsnee man, maar dit geldt ook wel voor andere personages die in het boek voorkomen.
De roman bestaat uit drie grote delen. Deel twee gaat terug naar het verleden, terwijl deel drie de draad oppakt waar deel  1 ge
ëindigd is.

De Engelenmaker is een verhaal waarin wetenschap en religie, maar ook roddel en bijgeloof de hoofdrol spelen. Daarnaast zit er ook veel symboliek in de roman.

De periode waarin het verhaal zich afspeelt is van 1945 tot 1989. Het decor is een Duitstaling Belgisch dorp Wolfheim, een typisch katholiek dorp. Deze ouderwetse, ‘gewone’ bewoners staan in contrast met de risicovolle en toekomstveranderende wetenschappelijke experimenten van dokter Hoppe.

Het verhaal start met de thuiskomst van Victor Hoppe in zijn geboortedorp Wolfheim. Hij arriveert er niet alleen. Op de achterbank zitten zijn drie gekloonde kinderen, die als twee druppels water op elkaar lijken: Michaël, Gabriël en Rafaël.
De dorpelingen reageren eerder argwanend op de terugkomst van dokter Hoppe. Pas na enkele maanden groeit zijn popularitet in het dorp en wordt hij gezien als een goede, behulpzame dokter. Achter de schermen gaat het er echter helemaal anders aan toe. Victor Hoppe is bezeten door zijn geloof en door de wetenschap. Naarmate het boek vordert, komen we steeds meer te weten over zijn verleden en zijn persoonlijkheid.
De reden waarom Victor zo slecht is in het omgaan met mensen, komt niet enkel door zijn slechte jeugd. Ook heeft hij het syndroom van Asperger, een stoornis die ervoor zorgt dat hij beperkte sociale interacties heeft, maar in tegenstelling tot autisme is er wel een normale tot zeer hoge intelligentie aanwezig.
Via Frau Maenhout die als fulltime oppas gaat werken in het huis van dokter Hoppe, krijg je als lezer stap voor stap door dat er meer dingen mis zijn aan het leven van de dokter dan je ooit had kunnen denken.

Het boek is spannend, maar ook aangrijpend. Er zijn heel wat passages waarbij onschuldige kinderen op een compleet foute manier worden behandeld en opgevoed. Dit gebeurt zowel bij Victor zelf, als bij zijn ‘gekweekte’ kinderen later.
Door de manier waarop het verhaal verteld wordt, kan je je wel goed inleven in Victors denkwereld. Na een tijd heb je door dat hij alles letterlijk opneemt en zich weinig medelevend opstelt ten opzichte van anderen rondom hem.

De roman leest erg vlot, ondanks dat één van de verhaallijnen in deel twee van het boek wel erg wetenschappelijk is opgebouwd. Omdat het boek wordt verteld vanuit Victors wereld, is er ook geen humor verwerkt in het verhaal. De verteller focust op het personage van Victor. Dit is goed, want het helpt ons bij het bestuderen van zijn psychologische evolutie. Aangezien Victor Hoppe zich afsluit van de buitenwereld, helpt het ook bij het uitleggen van de mechanismen van zijn geest.

Ik raad de roman van Stefan Brijs zeker aan om te lezen. Het is een bijzonder verhaal dat een constante spanning met zich meesleept.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten