Literatuuractua

'Booksounds' voorzien boeken van bijpassende soundtrack

Geen goede film zonder bijpassende soundtrack. Maar waarom wel muziek bij een film, en niet bij een goed boek? Het is de vraag die de Vlaming Joachim Stoop zich een tijd geleden stelde. Stoop ontwikkelde nu samen met uitgeverij Lebowski het 'booksound': een gratis digitale playlist die perfect past bij de sfeer en inhoud van een roman.

Stoop werkt freelance als lector voor de Nederlandse uitgeverijen Lebowski en Meridiaan en is daarnaast ook een fervent muziekliefhebber. Hij stapte met zijn idee naar die eerste en die zag er wel brood in. Samen gingen ze aan de slag en op zoek naar de juiste nummers voor de romans 'Mr. Bridge', 'Mrs. Bridge' en 'Wat behouden blijft'. Die zoektocht resulteerde in drie 'booksounds', die de sfeerschepping in het verhaal perfect moeten weerspiegelen en begeleiden. 

"Bedoeling is ook om de sfeer en/of tijdsgeest van een boek via bijbehorende muziek te accentueren. Je kan de playlist op je laptop, tablet, smartphone of je speakers afspelen. Dat kan tijdens het lezen, maar hoeft daarom niet altijd zo te zijn: je kan de muziek ook tijdens een luie zondagnamiddag nog eens afspelen en terugdenken aan de fijne ervaring van het lezen van het boek." 

Het gaat over een algemene impressie, de muziek is bijvoorbeeld niet per hoofdstuk gecompileerd. Er is ook geen focus op eventuele muziekreferenties in het boek. De eerste drie 'booksounds' zijn te vinden via de website 8tracks.com. Stoop maakte in eigen beheer nog vijf andere playlists, die te beluisteren zijn op zijn website.


Bron:
Het Laatste Nieuws

http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/2139114/2014/12/02/Booksounds-voorzien-boeken-van-bijpassende-soundtrack.dhtml
s.n., Laatst geüpdatet op 02/12/2014 om 20.39u

Bespreking: In dit artikel heeft men het over booksounds en sountracks die passen bij een boek.
Voordien bestonden er enkel films met bijpassende soundtracks, maar sinds kort wil Joachim Stoop daar verandering in brengen.
Dit artikel sprak me aan omdat het een zeer actueel onderwerp is. Ik vind het belangrijk dat de samenleving zich aanpast aan de vernieuwingen en de veranderingen die optreden en dit artikel past dit duidelijk toe in ons dagelijks leven. Muziek maakt namelijk steeds een belangrijker deel uit van de maatschappij, zeker bij de jongeren. Z
o luistert men naar muziek in de auto, thuis, bij het sporten, op het vliegtuig, in de bus, zelfs op straat, tijdens het shoppen,...
Het concept ‘booksounds’ van Joachim Stoop zal er niet enkel voor zorgen dat men zich beter zal kunnen verdiepen in het boek, maar ook zullen de boeken voorzien van booksounds beter blijven hangen in de gedachten van de lezers. Hierdoor zal er meer gecommuniceerd worden over literatuur en worden mensen meer aangespoord om bepaalde boeken te gaan lezen.
Ik vind dit dan ook een erg creatieve toepassing en ik hoop dat deze booksounds populair worden in onze literatuur en wereldwijd.







Alles wordt duurder, behalve boeken



Zowel schoolboeken als romans zijn vandaag een pak goedkoper dan tien jaar geleden. "20 euro is de psychologische grens: veel mensen willen niet meer dan dat betalen." Waarom mag alles duurder worden, behalve boeken?

Kranten, tijdschriften, boodschappen: voor zowat alles betaal je nu meer dan dik tien jaar geleden. Boeken zijn een van de weinige zaken die niet met de inflatie in prijs zijn gestegen. De meest verkochte genres, zoals literatuur en strips, zijn de voorbije jaren helemaal niet duurder geworden, zo ontdekte onderzoekster Julie Verdickt van de Universiteit Antwerpen.

Voor schoolhandboeken tel je in verhouding nu de helft minder neer dan in 2001, schoolwerkboeken zijn bijna een kwart goedkoper. Een gevolg van de concurrentiële schoolboekenmarkt, klinkt het bij Boek.be. Uitgeverijen proberen niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste lesmiddelen aan te bieden om zo veel mogelijk scholen binnen te halen.

Maar dat geldt niet voor de gebonden romans, die ook 14 procent goedkoper zijn dan in 2001. Hier staat de markt net onder druk en geldt een andere verklaring: de mythische 20 euro-limiet. "Als een boek meer dan 20 euro kost, zullen veel consumenten het niet kopen, of toch minder snel geneigd zijn", zegt Jef Maes van Boek.be. "Akkoord, ook de crisis en de dalende drukkosten door meer efficiëntie hebben een invloed op de prijzen. Maar die psychologische grens van 20 euro speelt een grote rol."

Vreemd. Zeker omdat we veel minder problemen lijken te hebben met al die andere dingen in het leven die wél duurder worden. Voor een brood betaalde je in 2001 nog zo'n 65 frank of omgerekend 1,61 euro. Vandaag tel je zonder te veel morren 2,20 euro neer. Hetzelfde geldt voor koffie, of schoenen. "Blijkbaar maken mensen in hun hoofd een onderscheid tussen 'need to haves' en 'nices to haves' en stoppen ze boeken in die laatste categorie", zegt Maes. "Een brood koop je ook zo regelmatig dat het iets spontaans wordt en er minder lang bij stilstaat. Bij boeken ligt dat toch anders."

Maar volgens de studie van Verdickt lijkt er meer aan de hand. De afgelopen jaren heeft de consument ook het idee gekregen dat boeken goedkoop (zouden) moeten zijn, klinkt het in de studie. Doordat boeken bijvoorbeeld gratis worden weggegeven als marketingactie bij kranten en tijdschriften, of aan spotprijzen van de hand worden gedaan op beurzen als Boekenfestijn. Ook het feit dat grote concerns als Amazon e-books goedkoop aanbieden speelt mee.

"Wanneer we vervolgens geconfronteerd worden met de hogere (normale) prijzen voor deze boeken, hebben we het gevoel oneerlijk behandeld te worden. Het gevoel dat we te veel betalen", schrijft Verdickt.




Kapitaalvernietiging


Volgens Geert Schotte, gedelegeerd bestuurder bij Standaard Boekhandel, praat de sector zich die 'psychologische grens van 20 euro' vooral zelf aan. Met alle gevolgen van dien. "Ik geloof persoonlijk niet in die zogenaamde grens. De paperback van 'Vijftig tinten grijs' werd nieuw meteen voor 15 euro op de markt gebracht. Dat boek had volgens mij even goed verkocht als je er 21 euro voor had gevraagd. Zoiets is kapitaalvernietiging."

Zeker vanuit Nederland, zegt Schotte, is er de tendens om de prijs zeer snel te laten zakken. "Vaak onterecht. Ik zeg niet dat je 25 euro moet vragen voor een flinterdun boekje, maar moet je een klepper van 500 pagina's voor 15 euro van de hand doen? Neem het voorbeeld van Pieter Aspe: zijn boeken kosten rond de 21,99 euro en die verkopen toch ook zeer goed? Men onderschat wat mensen bereid zijn om te betalen voor een boek. Zo werk je net een bepaald idee in de hand en krijg je een negatieve spiraal."

Bron:
De Morgen
http://www.demorgen.be/economie/alles-wordt-duurder-behalve-boeken-a2156162/ 
Kim van de Perre, laatst geüpdatet op 18/12/2014 om 07.23u

Bespreking: Dit artikel gaat over de prijzen van boeken op de markt.
Terwijl door de inflatie jaarlijks de prijzen van praktisch alle goederen en diensten stijgen, stijgt die van de boeken niet, maar waarom?
Dit artikel betreft niet enkel het literaire aspect, maar tevens het economische aspect. Ik geloof wel in de psychologische grens van 20 euro die in het artikel wordt aangehaald, in tegenstelling tot Geert Schotte (alinea 7).
Zo beweren mensen die in onderzoeken ondervraagd worden dat de psychologische prijstechnieken die de winkels hanteren, bv. de prijs lager laten uitschijnen, zoals in 14,99 euro,  geen invloed hebben op hun aankopen. Resultaten wijzen duidelijk anders uit.
Persoonlijk vind ik 20 euro erg veel voor een boek. Wanneer jongeren dit met hun eigen zakgeld moeten betalen, snap ik dat ze liever kiezen voor iets anders zoals een cinematicket van ongeveer 10 euro.
Dit artikel schetst een duidelijk beeld over de hedendaagse boekaankopen. Ondanks het feit dat de prijzen van boeken niet meestijgen met de inflatie, is er geen stijging van de verkoop.
De aankoop van een boek (al dan niet omwille van de prijs) kan natuurlijk uitgesteld worden aangezien het een luxegoed is, terwijl voeding, water en huisvesting essentieel zijn. 








Moeder waarom lezen wij: wat boeken doen met je hoofd (en hart)




Moeder waarom lezen wij? Een vraag waar veel schrijvers-filosofen hun brein reeds over braken. Onder die literaire denkers ook Alain de Botton. Samen met zijn 'School of Life' wist hij het psychologische heil van boeken krachtig samen te ballen in vier punten.

Lezen is van alle tijden. De vraag naar het waarom daarvan dus ook. Welke invloed heeft lezen op ons hoofd en hart? En welke psychologische functies van literatuur zorgen ervoor dat het betere boek ook in flitsende tijden van nieuwe media razend populair blijft? Alain de Botton probeerde deze vragen van een enigszins afdoend antwoord te voorzien. Hij vatte zijn bevindingen voor de gemakkelijkheid samen in vier kernachitge punten.

1. Literatuur bespaart ons tijd

Raar, maar waar: literatuur bespaart ons een hele hoop tijd. Verhalen van al dan niet fictieve personages geven je een directe toegang tot een reeks van emoties, gebeurtenissen en activiteiten die je in het werkelijke leven maanden, jaren of zelfs millennia zouden kosten. Literatuur is de beste simulatie van 'het dagelijkse leven' die er bestaat: een machine die je in een oogwenk meer laat beleven dan je in realiteit ooit zou kunnen doen.

2. Literatuur maakt je aardiger

Literatuur laat je toe het leven eens door een andere bril te bekijken: door die van een verteller of een hoofdpersonage. Daardoor leren we ons losmaken van eigen standpunten, en ons in te leven in die van een ander. Literatuur geeft ons een intieme inkijk in het hoofd van de complexe mens. Het toont ons de motivaties en gedachten die verborgen liggen achter het gedrag.

Omdat literatuur zich via een verschil in perspectief kan focussen op dingen die in de harde realliteit niet aan bod komen, kan ze een waardensysteem neerzetten dat het onze in vraag stelt. Niet de wetten van grof kapitalisme, commercialisering, geld en macht zwieren er de plak. Wel het kritisch bekijken van al deze dingen. Op die manier kunnen boeken een doordacht tegengewicht bieden aan de snelle en rigide manier van denken in de wereld buiten die van het woord.

3. Literatuur: een middel tegen eenzaamheid

Hoewel mensen in het echte leven vaak niet onder woorden kunnen brengen wat er speelt in hun hoofd, kan literatuur dat wel. Door met verhalen netjes 'naast de kwestie' te spreken, kan literatuur dingen over de ervaring van het mens-zijn naar boven brengen, waar mensen zelf de vinger moeilijk op kunnen leggen.

Boeken beschrijven onze innerlijke wereld vaak beter dan we zelf mogelijk achten. Via esthetisch knappe bewoordingen weten schrijvers een innerlijke snaar te raken, zonder dat we er misschien zelf het bestaan van afwisten. Boeken vormen op die manier een handleiding om onze eigen psyche aan nader onderzoek te onderwerpen.

4. Literatuur bereidt je voor op falen

Eén van de grootste angsten van de mens is die om te falen. Media spuien vandaag niet alleen een massa succesverhalen de wijde wereld in, maar wekken ook een grote angst op om 'succesloos' te zijn. Onder de noemer 'loser' door het leven moeten gaan, is zowaar het ergste wat een mens kan overkomen, zo lijkt het. Paradoxaal genoeg is het net die mislukking in het leven die voor de grootste literatuur heeft gezorgd. Boeken veroordelen de mislukking niet, ze maken haar menselijk.



Bron:

De Morgen
http://www.demorgen.be/expo/moeder-waarom-lezen-wij-wat-boeken-doen-met-je-hoofd-en-hart-a2088395/ s.n., Laatst geüpdatet op 14/10/2014 om 17.31u





Bespreking: “Waarom lezen we?” Een vraag waar velen niet bij stilstaan terwijl anderen er geen antwoord op weten! “Wat voor invloed heeft lezen op ons hoofd en hart aangezien het generatie op generatie poplair blijft?” Alain de Botton vatte het antwoord op deze vragen samen.
Ten eerste bespaart het ons heel wat tijd, aangezien we in alledaagse gebeurtenissen en activiteiten beter kunnen omgaan met bepaalde situaties.
Ook wordt er een breder beeld gecreëerd omdat je het leven gaat bekijken door de bril van een ander, wat zorgt voor vorming van empathie. Bovendien kom je in contact met verschillende werelden, die je interesse doen geven in andere culturen.
Onbewust zal een boek je beschermen tegen eenzaamheid. Via bepaalde berwoordingen weten schrijvers een innerlijke snaar te raken.
Tot slot bereidt literatuur de mens voor op falen. Men is bang om te falen in het leven. Via literatuur worden mislukkingen echter menselijk gemaakt. 



Dit was de Boekenbeurs 2014



De Antwerpse Boekenbeurs klokt af op 154.000 bezoekers, precies evenveel als vorig jaar. Met dank aan een inhaalmanoeuvre het voorbije weekend. Bij de standhouders overheersen gemengde gevoelens.


Symbolischer kon het gisteren haast niet op een overvolle Boekenbeurs. Pascale Naessens zit hoog op haar troon, met devoot aanschuivende rijen die met de diva van het healthy food op de foto willen. Wat verderop, aan de stand van Atlas-Contact, de grijze kruin van Jeroen Brouwers, gezeten aan een laag tafeltje op de VBK-stand. Uiterst geduldig signeert hij zijn nieuwe roman 'Het hout'. Zonder toeters en bellen, met een beverig handschrift en een kluitje wachtenden rond zich. Jawel, op de Boekenbeurs moet de literatuur zijn plaats kennen.

Pascale Naessens en Jeroen Meus zijn dan ook de verwachte triomfators van de voorbije editie, met 2.753 verkochte exemplaren voor Meus ('Mijn 200 klassiekers') en 1.773 voor Naessens ('Puur eten dat je gelukkig maakt'). Toch was het een Boekenbeurs met een hoogst moeizame start door het warme Allerheiligenweekend. Om in extremis toch af te klokken op 154.000 bezoekers, een evenaring van vorig jaar. "Bijna de helft van de bezoekers kwam de laatste vier dagen opdagen", zegt Boek.be-directeur André Vandorpe. "Ondanks het goede weer, wat nogmaals bewijst dat boekenliefhebbers masochisten én uitstellers zijn. (lacht)" De onbetwiste topdag was 10 november, toen Kevin De Bruyne kwam signeren, en 20.000 bezoekers langskwamen.

Dat er natuurlijk weer flink gezucht en gesakkerd is over de accomodatie op Antwerp Expo, is intussen vertrouwde prik. Maar de renovatie hangt in de lucht, verzekert Vandorpe: "Normaal zou beheerder Artexis daarmee van start gaan eind 2015, begin 2016. De stad wil de Boekenbeurs tegen elke prijs hier houden. Als je weet dat 46 procent van de bezoekers uit de provincie Antwerpen komt, is dat ook logisch. Maar we moeten in 2016 wel de garantie hebben dat we de beurs kunnen handhaven in de beste omstandigheden. Ik heb preventief toch al andere locaties bezocht."

Vakantie
Bij WPG Uitgevers heerste tevredenheid, ondanks de barre atmosfeer waarin de Boekenbeurs van start ging na de inkrimping van De Bezige Bij Antwerpen en het terugtrekken van Stan Lauryssens' Schoenaerts-boek bij Manteau.

"Ach, bezoekers en lezers zijn niet bezig met de naam van de uitgever die op het boek staat. De titel en de auteur telt. Niemand is ons komen zeggen dat ze ons gaan boycotten of De Bezige Bij Antwerpen net meer gaan steunen", zegt Erwin Goegebeur van WPG België.

Bij VBK Uitgevers, dat goed boerde met Haruki Murakami, Herman Koch, Dimitri Verhulst en Jeroen Brouwers in de fondsen, is er toch enige ongerustheid: "Het viel ons op dat het bestedingspatroon van de bezoekers terugggeschroefd is", zegt Vé Bobelyn, directeur van VBK België. "Dat het de eerste dagen zo rustig was heeft ons parten gespeeld. Bovendien viel de Boekenbeurs grotendeels buiten de herfstvakantie. Dat moet volgend jaar toch beter afgestemd worden." Volgens een enquete van Boek.be zou de omzet nochtans bij 70 procent van de standhouders gelijk gebleven zijn of gestegen.


De grootste glunderende gezichten treffen we bij Lannoo, dat met Pascale Naessens' kookkunsten sowieso al op rozen zat. "We hadden niet gedacht dat we onze omzet zouden evenaren na het topjaar 2013, maar dat is moeiteloos gebeurd. Ja, wij zijn bijzonder tevreden."

Dirk Leyman, Laatst geüpdatet op 12/11/2014 om 07.05u

Bespreking: Aangezien ik vorig jaar samen met een vriendin een bezoek bracht aan de boekenbeurs en ik toch wel onder de indruk was van de massale toeloop van geïnteresseerden, sprak dit artikel me aan. Dit jaar waren er evenveel bezoekers als het jaar ervoor. De boeken van Pascale Naessens en Jeroen Meus vielen het meest in de smaak, net zoals men verwacht had. Daardoor waren er dan ook blije gezichten bij uitgeverij Lannoo. Opvallend is dat op de dag waarop Kevin De Bruyne zijn boek kwam signeren, er erg veel bezoekers aanwezig waren, om en bij de 20 000.
Bij VKB uitgever viel op dat het bestedingspatroon van de gemiddelde bezoeker wat gezakt was.
Tot slot hopen de organisatoren op een nog groter succes voor de komende jaren. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten